Cada matí les mestres arriben molt aviat a Escolasofia per despertar a les pepes, obrir les finestres i preparar-ho tot per rebre els nins i les nines que a poc a poc van arribant a l’escola. Pengen el seu abric al penjador amb el seu nom i es calcen les sabatilles d’estar per casa per entrar a l’aula. A dins les seves mestres estan preparant el berenar, apedaçant alguna joguina o teixint una manteta per a la pepa mentre canten una bonica melodia. Saluden afectuosament a cada un, i llavors els nins i nines es disposen a jugar lliurement, mentre altres demanen poder ajudar-les amb les seves tasques. Cada dia duim a terme una activitat artística per desenvolupar la part anímica i enfortir la voluntat de cada nin: un dia es fa el pa que es berenarà al dia següent, un altre es pinta amb aquarel•les, es modela amb cera d’abella, es dibuixa amb blocs de ceres o es realitzen diferents manualitats amb llana, fils, feltre, etc. segons l’època de l’any. Aquesta forma repetitiva ajuda al nin a seguir un ritme interior que enforteix la seguretat en si mateix. Cada activitat s’acompanya d’unes cançons amb imatges de l’època que els nins imiten i repeteixen amb alegria.
A mig matí arriba el moment de recollir. Les mestres canten la cançó i comencen elles mateixes a col•locar els elements de joc, nomenant al llenyataire encarregat de recollir els troncs a la cistella, a l’esquirol que farà el mateix amb les pinyes, el pastor que acompanyarà els animals a l’estable, al cuiner que col•locarà la cuineta i els seus objectes o a la mare o pare que portarà a les pepes a dormir en els seus llitets. Quan tot està al seu lloc, es reuneixen a la rotllana per cantar i dansar algunes cançons, dir alguna rima o poema i fer jocs de dits o jocs socials, tots ells relacionats amb el moment de l’any en què estiguem. D’aquesta manera els nins viuen les èpoques en el seu interior. En la rotllana ens miram als ulls, treballam el ritme, la lateralitat, la memòria, la dicció, l’observar …
Aleshores es netegen les mans i s’asseuen a la taula molt ben preparada amb tot el necessari per al berenar. Sempre tenim fruita acompanyada pel cereal que canvia segons el dia de la setmana. Començam a menjar tots junts després de donar les gràcies amb un vers i desitjar-nos bon profit. En acabar, entre tots recollim la taula i ens preparam per sortir a jugar a fora. Si plou, també. Ens posem els nostres vestits d’aigua i és el dia més divertit!
Al jardí ens espera un altre temps de joc lliure a l’exterior on poden córrer, saltar, enfilar-se, escalar, pujar als arbres, engronxar-se, lliscar pel tobogan, fer equilibris amb els troncs, desenterrar ossos de dinosaure, acollir-se en les cases de fusta o cuinar delícies en els areners. Sempre hi ha algú que vol ajudar a les mestres. Hi ha molt per fer: regar les plantes, treure les herbes, podar, sembrar, grenar, recollir les fulles seques dels arbres a la tardor, afluixar l’arena, etc.
Cap al final del matí, es recona el jardí i es puja a l’aula de nou per al conte. Un senzill conte que segueix les estacions de l’any. Comença narrant-se i poc a poc es va enriquint amb gestos, amb petits ajudants que ja se saben els diàlegs i acaba per ser teatralitzat pels mateixos nins que representen els personatges. Ocasionalment, i amb motiu d’alguna celebració especial, el conte es narra amb l’ajuda d’un petit teatret de taula. Es crea un moment molt especial, màgic, en què els nins i nines es submergeixen en les imatges del conte que els nodriran anímicament. En acabar ens acomiadam amb una curta cançó fins demà.
La pedagogia Waldorf se serveix del ritme per crear una respiració harmoniosa que aporta salut en els cossos en formació dels petits. És a dir, el joc lliure a l’aula és un moment d’expansió, el segueix un de contracció o recolliment amb la rotllana i el berenar, al jardí es viu un altre moment d’expansió i acabam el matí amb el recolliment del conte.
És molt important en aquests anys el treballar la bondat. Volem que el món al seu voltant sigui bo, que se sentin segurs i confiats i que els valors aportats els acompanyin també en la seva vida adulta.